Gemeentebrief 25 - 4-9-2020 Gemeentebrief 25 - 4-9-2020
Meditatief
\Mooi om te merken dat meditatief gelezen wordt!
Twee weken geleden schreef ik n.a.v. het gesprek met minister Carola Schouten in Zomergasten over mild zijn voor je zelf. Soms leggNen we het lat erg hoog en wil je alles goed doen: goede cijfers halen, een goede preek schrijven, een goede vader zijn, goed presteren op je werk. De vraag die ik daarbij stelde: Durf je met mildheid, met een genadevolle blik naar je zelf te kijken? Tijdens een bezoek kwam iemand erop terug.
Met een voorbeeld hoe lastig het is als je met iets zit wat faliekant mis ging en een ander zegt: Wees mild! Zo erg is dat toch niet? Of: het valt toch wel mee? Of: Nee joh, je kon toch niet anders? Of:.. Inderdaad doet het goe0d als je wordt erkend in wat fout ging. Hoe helend kan het zijn wanneer iemand zegt: je hebt het echt fout gedaan! Ja, dat had je echt anders moeten doen! Niet om je daarmee de grond in te boren, maar om te laten merken dat echt  gehoord is waar de pijn zit. En om daarna ook verder te praten. Dan hebben we het niet over ‘het lat hoog leggen’, maar over erkennen van terechte schuld.
Van minister Schouten naar minister Grappenhaus. Hij heeft de lat hoog gelegd in coronatijd. En op  ijn huwelijksdag werd het afstand houden even vergeten. Ik hoop dat we met mildheid naar hem willen kijken. Zoals Kees van der Staaij zei: ‘Wie zonder zonde is…’ (Joh. 8: 7)
ds. Luci Schermers

Lees hier de hele gemeentebrief.
 
 
terug