Gemeentebrief 58 Gemeentebrief 58
Meditatief

“Witte zwanen, zwarte zwanen!
Wie gaat er mee naar Engelland varen?
Engelland is gesloten - de sleutel is gebroken.
Is er dan geen timmerman, die de sleutel maken kan?
Laat doorgaan, laat doorgaan,
wie achter is, moet voorgaan!”

Kent u, ken jij dit liedje? We zongen en speelden het vroeger op het schoolplein. Ik moest er weer aan denken bij het voorbereiden van de komende kerkdienst. Het is een kinderliedje waar veel symboliek in schuil gaat. Een alledaags liedje dat gaat over het leven én over de dood.
Witte zwanen, zwarte zwanen! De zwanen staan symbool voor de engelen die je begeleiden bij je geboorte (wit) en bij de dood (zwart).
Wie gaat er mee naar Engelland varen? Nee, het gaat dan niet over het land van de brexit en het land van The Crown. Het gaat niet over Engeland, maar over Engelland. Wie gaat mee naar het land van de engelen, naar de hemel? Er is echter wel een probleem, want Engelland is gesloten en de sleutel is gebroken! Je kunt blijkbaar niet zomaar de hemel binnen lopen.
Is er dan geen timmerman, die de sleutel maken kan? Ja, gelukkig is er een timmerman, een timmermanszoon, Jezus, zoon van Jozef, zoon van mensen, zoon van God. Zijn leven, zijn dood, zijn opstanding is de sleutel tot nieuw leven geworden en zet de deur naar het hemelrijk wagenwijd open. En, o wonder, dan zijn de eersten de laatsten: wie achter is, mag voorgaan! 
ds. Luci Schermers

Lees hier de gemeentebrief van deze week
terug